home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Organik Bitkisel Üretimde Biyoteknoloji ve Ar-Ge

Sahin, Fikrettin (2010) Organik Bitkisel Üretimde Biyoteknoloji ve Ar-Ge. [Agricultural Biotechnology For Organic Plant Production, and R&D.] Paper at: Türkiye IV. Organik Tarım Sempozyumu, Erzurum/Türkiye, 28 Haziran - 1 Temmuz 2010.

[thumbnail of Fikrettin SAHİN.pdf]
Preview
PDF - Published Version - Turkish/Türkiye
365kB


Summary

Dünyada tarımsal üretimin yoğun olarak yapıldığı ülke veya bölgelerde sentetik gübre ve kimyasalların aşırı kullanımı insan ve çevre sağlığını tehdit ettiği çok sayıda bilimsel araştırmalar ile ortaya konulmuştur. Bu nedenle aşırı sentetik gübre ve kimyasalların tarımsal üretimde kullanılmasının insan sağlığı ve ekolojik denge üzerindeki olumsuz yan etkilerini azaltmak veya tamamen ortadan kaldırmak için yeni ve alternatif tarımsal üretim sistemleri geliştirilmiştir. Tarımsal üretimde sentetik girdileri azaltan sürdürülebilir tarım veya reddeden (mümkünse) organik tarım stratejileri önem kazanmıştır. Organik tarım daha çok dogal girdilerin kullanılması önerilmektedir. Bitkisel üretimde verim ve kaliteyi tehtid eden sorunların (beslenme ve koruma) çözümünde ise mikrobiyal temelli biyoteknolojik yöntem ve ürünlerin alternatif olarak sunulmaktadır. Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalarda çok sayıda mikroorganizmanın organik tarımda başarılı bir şekilde kullanıldığı görülmektedir. Bu amaçla kullanılan mikroorganizmaların, topraktaki bitki kalıntılarının ve organik atıkların parçalanması, biyolojik azot fikzasyonu, kaya veya mineral fosfat bileşiklerinin parçalanması, bitki büyüme hormonlarının üretimi, bitki patojenlerinin kontrolü ve besin elementlerinin bitkiler tarafından alımının teşvik edilmesi üzerine önemli etkilerinin olduğu yapılan AR-GE çalışmaları ile belirlenmiştir.


Summary translation

It is well documented in the literature that extensive use of of synthetic fertilizers and chemical pesticides in many parts of the World is causing a number of environmental and human health problems. In order to avoid these adverse effects of synthetic inputs used in modern agriculture, alternative agricultural systems such as sustainable (reduced chemical inputs allowed) and/or organic (no chemical intakes) have been developed. Organic farming relies on natural ingredients. Lower yield and quality problems in organic agriculture production system due to unbalanced nutrients and pest/pathogen attacks are generally solved by using microbial-based biotechnological methods and products derived from sources of biological wealth of non-synthetic. Recent studies showed that many microorganisms in the nature have a profitable role for agriculture. Scientific studies demonstrated that these microbes play an important role in degrading organic waste, agricultural waste, re-plant nutrient cycling, biological fixation of nitrogen from the air, dissolving phosphate, stimulating plant growth, phytohormone production, plant pathogens biocontrol and stimulate nutrient (macro and micro) uptake in the soil.

EPrint Type:Conference paper, poster, etc.
Type of presentation:Paper
Keywords:Organik tarım, biyolojik gübre, mikrobiyal pestisit, bitki gelişimini teşvik edici bakteri, azot fiksasyonu, fosfat çözücülüğü, biyolojik kontrol, fitohormon üretimi,Organic agriculture, biological fertilizer, microbial pesticide, plant growth sitimulating rhizobacteria, nitrogen fixation, phosphate dissolving, biocontrol, phytohormone production
Subjects:"Organics" in general
Soil > Nutrient turnover
Farming Systems > Farm nutrient management
Research affiliation: Turkey > Other Organizations
Deposited By: VURAL, Dr. Aysen ALAY
ID Code:26606
Deposited On:05 Jul 2014 21:27
Last Modified:05 Jul 2014 21:27
Document Language:Turkish/Türkiye
Status:Published
Refereed:Peer-reviewed and accepted

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics