home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

ORGANİK ÜRETİMDE FİĞ (Vicia sativa) İLE YAPILAN YEŞİL GÜBRELEMENİN BAZI SEBZE TÜRLERİNİN VERİMİNE VE TOPRAK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ

Duman, İbrahim; Kaya, Seçkin; Düzyaman, Eftal; Aksoy, Uygun; Albitar, Lina; Nazik, Ceren Ayşe; Bilen, Emre; Unal, Mehmet and Özsoy, Nazire (2013) ORGANİK ÜRETİMDE FİĞ (Vicia sativa) İLE YAPILAN YEŞİL GÜBRELEMENİN BAZI SEBZE TÜRLERİNİN VERİMİNE VE TOPRAK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ. [EFFECTS OF GREEN MANURING WITH VETCH (Vicia sativa) ON YIELD OF SOME VEGETABLE SPECIES AND SOIL PROPERTIES.] Paper at: 5. Organik Tarım Sempozyumu, Samsun, 25-27 Eylül 2013.

[thumbnail of Samsun İ DUMAN.pdf]
Preview
PDF - Published Version - Turkish/Türkiye
615kB


Summary

Organik tarımda yeşil gübreleme toprak sağlığının korunması açısından vazgeçilmez bir uygulamadır. Çalışmada nadasa bırakma ve fiğ ile yapılan yeşil gübrelemenin sonrasında yetiştirilen sebze türleri (domates, kabak, biber ve patlıcan) üzerine olan etkisi ile uzun vadede toprak organik maddesi ve bazı bitki besin elementlerinin değişimi incelenmiştir. 2006-2010 yılları arasında yürütülen çalışmada, fiğ ile yapılan yeşil gübreleme ve nadas uygulamasının yanı sıra (CT) kompost çayı ve (CF) "Powhumus" ticari isimli organik gübreler alt faktör olarak yer almışlardır. Fiğ ile yapılan yeşil gübreleme biber verimini istatistiksel olarak arttırmıştır, CF gübreleme ise domates ve kabak verimi üzerinde etkili olmuştur. Buna karşılık, yeşil gübreleme domates ve kabak verimi üzerinde etkisiz kalmıştır. Patlıcan verimi ise hem CF gübre hem de fiğ ile yapılan yeşil gübrelemeden olumlu etkilenmişti. Dikim öncesi uygulanan CF gübresi toprak organik maddesini de artırmıştır. Toprakta azot miktarı yeşil gübreleme ve gübre tiplerinden etkilenmese de yıllar bazında artış göstermiştir. Toprakta fosfor miktarı fiğ ile yapılan gübrelemeden olumsuz etkilenirken, potasyum miktarı yetiştirilen sebze türlerine bağlı olarak değişiklikler göstermiştir.


Summary translation

Green manuring is an indispensable application in organic farming for protection of soil heath. The effects of fallow and green manuring with vetch on vegetables (tomato, squash, pepper and eggplant) and on the changes in soil organic matter, nitrogen, phosphorus and potassium were investigated in this study. Compost tea (CT) and commercial organic fertilizer named "Powhumus" (CF) were included as co-factors in the research which was carried out between 2006 and 2010. Green manuring statistically increased pepper yield, and CF fertilizer increased yields of tomato and squash. However, green manuring was not effective on tomato and squash yields. Eggplant yield was positively affected by green manuring and CF fertilizer. Pre-planting application of CF fertilizer also increased soil organic matter. Despite that soil nitrogen was not affected from green manuring or fertilizer types, it increased in soil year by year. Soil phosphorous was affected negatively from green manuring, and soil potassium fluctuated depending on the vegetable species grown.

EPrint Type:Conference paper, poster, etc.
Type of presentation:Paper
Keywords:Yeşil gübreleme, fiğ, toprak organik maddesi azot, fosfor, potasyum,Green manuring, vetch, soil organic matter, nitrogen, phosphorus, potassium
Subjects:"Organics" in general
Soil > Nutrient turnover
Soil
Research affiliation: Turkey > Ege University
Turkey > Ataturk Central Horticultural Research Institute (YALOVA)
Deposited By: VURAL, Dr. Aysen ALAY
ID Code:25257
Deposited On:05 Mar 2014 18:56
Last Modified:05 Mar 2014 18:56
Document Language:Turkish/Türkiye
Status:Published
Refereed:Peer-reviewed and accepted

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics