home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Türkiye’de Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları ve Yönlendirilmesi İçin Gerekli Politikaların Belirlenmesi

PEZİKOGLU, Filiz (2010) Türkiye’de Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları ve Yönlendirilmesi İçin Gerekli Politikaların Belirlenmesi. [Determınatıon Of The Polıcıes Related To Applıcatıon Systems Of The Sustaınable Agrıcultural Practıces In Turkey.] In: Alay Vural, Ayşen (Ed.) Organik Tarım Araştırma Sonuçları 2005-2010. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ankara, Turkey, pp. 349-355.

[thumbnail of Gerekli Politikalar.pdf]
Preview
PDF - Published Version - Turkish/Türkiye
137kB
[thumbnail of Organik tarim kapak.jpg]
Preview
Image (JPEG) - Published Version - Turkish/Türkiye
174kB

Document available online at: http://www.tagem.gov.tr


Summary

Araştırma, Türkiye’de sürdürülebilir tarım yaklaşımına organik tarımın cevap verip veremeyeceğinin ve nedenlerinin ortaya konulması, sürdürülebilirlik bazında hangi sistem ya da sistemlerin uygulanması gerektiğinin öngörülmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, sürdürülebilir tarım kavramı ayrıntılarıyla incelenmiş, konuyla ilgili tüm tarım sistemlerinin analizi yapılmaya çalışılmıştır. Bu amaçla dünyada ve Türkiye’de en yaygın kabule sahip olan Organik Tarımın Türkiye’deki mevcut durumunun ortaya konulması, genişleme limitleri ile uzun ve kısa vadeli politika ihtiyaçlarının belirlenmesine çalışılmıştır. Ayrıca, diğer ilgili sistemlerin dünyadaki uygulamaları değerlendirilmiştir. Sürdürülebilirlik yaklaşımı içinde organik tarımın diğer sistemlere göre Türkiye'de uygulama alanının çok geniş olması ve sürekli artış kaydetmesi nedeniyle, organik tarım için anket çalışması yapılmıştır.
Organik tarımla ilgili veriler, organik tarımsal üretimde bulunan 163 çiftçi, 8 sertifika ve kontrol kuruluşu ile 11 adet işleyici/ihracatçı firma ile yüz yüze yapılan anket çalışmaları sonucu elde edilmiştir. Çalışmanın ana materyalini bu görüşmeler ile elde edilen veriler ve sürdürülebilir tarımla ilgili olarak dünyadaki uygulamalar, yayınlanmış materyaller oluşturmuştur.


Summary translation

The aim of the study is whether organic agriculture could be an answer or not, or what the answer should be for the sustainability concept in Turkey. .In this study, sustainable agriculture concept was examined in detail and analysed the sustainable agricultural systems. For this purpose the study is containing two main parts. First one is what the present situation about sustainable agriculture is, and the other one is what its future should be like in Turkey. So, it was searched for all sustainable agricultural systems in the world along with the literatures. Questionnaires were used to explain present situation of organic agriculture in Turkey, to explore whether this system is common and applicable in the meaning of sustainability.
Questionnaires were directed towards 163 producers, 8 control and certification organisations, and 11 processor and exporter firms involved in organic agriculture. Main materials in the study consist of the questionnaires and sustainable agricultural system literatures.

EPrint Type:Book chapter
Keywords:Türkiye, Sürdürülebilirlik, Ekolojik Tarım, Organik Tarım, Tarım Sistemleri, Tarım Politikası, Pazarlama, Ekonomi-Politika,Turkey, Sustainability, Ecological Agriculture, Organic Agriculture, Agricultural Systems, Agricultural Policy, Marketing, Economy-Politics
Agrovoc keywords:
Language
Value
URI
English
Sustainability
http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_33560
English
Organic agriculture
http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_15911
Subjects: Food systems > Markets and trade
Food systems > Policy environments and social economy
Research affiliation: Turkey > Ataturk Central Horticultural Research Institute (YALOVA)
Turkey
Related Links:http://www.yalovabahce.gov.tr/
Deposited By: VURAL, Dr. Aysen ALAY
ID Code:22130
Deposited On:07 Jan 2013 14:20
Last Modified:04 Oct 2014 21:15
Document Language:Turkish/Türkiye
Status:Published
Refereed:Not peer-reviewed

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics