home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Hospodaření na trvalých travních porostech a využívání agroenviromentálních programů v ekologickém zemědělství v ČR

Moudry, Jan (Jr.); Friebel, Ludvik and Konvalina, Petr (2008) Hospodaření na trvalých travních porostech a využívání agroenviromentálních programů v ekologickém zemědělství v ČR. [Farming on grasslands and usage of agroenvironmental programmes in organic farming in Czech Republic.] Acta Universitatis Bohemiae Meridionales The Scientific Journal for Economics, Management and Trade, XI (2), pp. 59-64.

[thumbnail of Acta_08_02_Moudry_1.pdf]
Preview
PDF - Czech/Česky
357kB

Document available online at: http://acta.jcu.cz/archiv/2008/acta-universitatis-bohemiae-meridionales-2-2008/


Summary

Setrvalé zemědělství je v současné době výrazně podporováno Evropskou unií, což se pozitivně odráží i na vývoji ekologického zemědělství členských států. I v České republice je u podílu ekologického hospodaření patrný rostoucí trend, přičemž nezanedbatelný podíl na tom má i nastavení dotačních titulů. Přestože by však tyto měly být vybalancovány takovým způsobem, aby v dostatečné míře podpořily rozvoj šetrného hospodaření ve všech směrech, dochází v ČR v EZ k vysokému nárůstu hospodaření na trvalých travních porostech (TTP) za současného útlumu využívání orné půdy. Článek se zabývá rozborem hospodaření výběrového souboru ekologických podniků, se zaměřením na hospodaření na TTP a využívání agroenvironmentálních programů.


Summary translation

Sustainable agriculture is supported by European Union, which have positive influence on development of organic farming of member countries. In Czech Republic is perceptible trend of increasing share of organic farming, whereas very important for this trend are subsidies. Even if these subsidies should be balanced for equable development of organic farming, in Czech republic dominates increasing of shares of grasslands and inhibition of usage of arable land. Articel is focused on analysis of farming of selective file of farms with accent on farming on grasslands and use of agroenvironmental programs.

EPrint Type:Journal paper
Keywords:Organic farming, grasslands, agronvironmental proframs, loading by livestock units Ekologické zemědělství, trvalé travní porosty, agroenvironmentální programy, zatížení dobytčími jednotkami
Subjects: Crop husbandry > Production systems > Pasture and forage crops
Crop husbandry > Production systems
Crop husbandry
Environmental aspects > Landscape and recreation
Environmental aspects
Research affiliation: Czech Republic > University of South Bohemia (JU)
ISSN:1212-3285
Deposited By: Předotová, Pavla
ID Code:21027
Deposited On:09 Jul 2012 07:03
Last Modified:07 Aug 2012 09:49
Document Language:Czech/Česky
Status:Published
Refereed:Peer-reviewed and accepted

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics