home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Pěstování obilnin a pseudoobilnin v ekologickém zemědělství

Konvalina, Petr; Moudry, Jan; Kalinova, Jana; Capouchova, Ivana and Stehno, Zdenek (2008) Pěstování obilnin a pseudoobilnin v ekologickém zemědělství. [Organic Growing of Cereals and Pseudocerals.] Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, České Budějovice.

[thumbnail of 9.f.g_metodika.pdf]
Preview
PDF - Published Version - Czech/Česky
3MB

Document available online at: http://konvalina.zf.jcu.cz/cs/verejnost.html


Summary

V metodice je zpracována problematika pěstování obilnin a pseudoobilnin jako hlavních tržních plodin ekologického zemědělství v ČR. První část zahrnuje obecné zásady pěstování rostlin (obilnin a pseudoobilnin). Zpracovány jsou základní legislativní normy a dotační tituly. Dále je důraz kladen na volbu vhodných druhů a odrůd. Významná je část věnovaná výživě a hnojení, osevním postupům, regulaci škodlivých činitelů, ale také finalizaci celoroční práce farmáře a to sklizni a posklizňové úpravě bioprodukce. V části věnované pěstování konkrétních druhů je kladen důraz na pěstování pšenice seté (ozimé i jarní formy), opomíjeny ale nejsou ani další pluchaté pšenice jako je špalda, dvouzrnka nebo jednozrnka. Další druhy jsou reprezentovány ječmenem, tritikalem, žitem, ovsem a v neposlední řadě zástupcem skupiny pseudoobilnin - pohankou.


Summary translation

The methodology deals with problematics of cereals and pseudocereals growing in Czech organic agriculture as the main marketed product. The first part content basic bacground of organic plant growing (cereals and pseudocereals). Mentioned are the basic legislative and
subsidies. Very important part is fertilization of plants, weed and pest management, but the important part of farmers work – harvest and postharves treatment is mentioned too. In second part is putted accent on the wheat growing (winter and spring forms), bringed in are the husked wheat as spelt, emmer and eincorn too. The other species are represented by barley, triticale, rye, oat and the buckwheat.

EPrint Type:Book
Keywords:ekologické zemědělství, obilniny, pseudoobilniny organic farming, cereals, pseudocereals
Subjects: Crop husbandry > Production systems > Cereals, pulses and oilseeds
Research affiliation: Czech Republic > University of South Bohemia (JU)
ISBN:978-80-7394-116-1
Deposited By: Konvalina, Dr. Petr
ID Code:20810
Deposited On:14 May 2012 06:36
Last Modified:07 Aug 2012 09:52
Document Language:Czech/Česky
Status:Published
Refereed:Peer-reviewed and accepted

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics