home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Karadeniz Bölgesinde Organik Çilek Yetiştiriciliği

MACİT, İdris; KOÇ, Aysen; GÜLER, Semiha and DELİGÖZ, İlyas (2011) Karadeniz Bölgesinde Organik Çilek Yetiştiriciliği. [Organıc Strawberry Growıng In The Black-Sea Regıon Of Turkey.] In: Organik Tarım Araştırma Sonuçları. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Ankara/Turkey, pp. 87-94.

[thumbnail of Organik_tarim_kapak.jpg]
Preview
Image (JPEG) - Published Version - Turkish/Türkiye
174kB
[thumbnail of Karadeniz_Bölgesinde_Organik_Çilek_Yetiştiriciliği.pdf] PDF - Published Version - Turkish/Türkiye
728kB

Document available online at: http://www.tagem.gov.tr


Summary

Bu çalışma, 2004-2005 yıllarında Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ne ait deneme alanında, organik çilek yetiştiriciliğinin uygulanabilirliğinin araştırılması amacıyla yürütülmüştür. Denemede yaz dikim sistemi ile Camarosa, Sweet Charlie, Kabarla, Strawberry Festival ve Redlans Hope çilek çeşitleri kullanılarak organik ve geleneksel sistemlerde fenolojik gözlemler ile verim ve bazı kalite kriterleri bakımından karşılaştırmalar yapılmıştır. İlk çiçeklenme ve ilk hasat tarihleri genellikle çeşitlere de bağlı olarak organik sistemde geleneksel sisteme göre daha geç olmuştur. Bitki başına verim değerleri geleneksel sistemde daha yüksek olmuştur. Meyve ağırlıkları ve SÇKM açısından sistemler arasında farklılık olmamıştır. Halbuki meyvenin asitliği Sweet Charlie, Camarosa ve Redlans hope çeşitlerinde geleneksel sistemde organik sisteme göre yüksek bulunmuştur. Verim, kalite kriterleri sonuçlarına bakıldığında, Camarosa ve Kabarla çilek çeşitleri ile bölgede organik çilek yetiştiriciliği uygulanabilir nitelikte bulunmuştur.


Summary translation

The study was carried out at the research field of Black Sea Agricultural Research Institute in 2004-2005. The aim of the study was to investigate the applicability of organic strawberry growing. In the study 5 strawberry cultivars including Camarosa, Sweet Charlie, Kabarla, Strawberry Festival and Redlans Hope were planted at summer planting system in conventional and organic farming systems. These cultivars were compared by using two growing systems according to their phenologic observation, yield and some quality criteria. The flowering date and first harvest date was earlier in conventional system when compared to organic system. Yield was higher in conventional system. There were no statistical differences between conventional and organic system in fruit weight and total soluble solid of fruit. Whereas fruit acidity of Sweet Charlie, Camarosa ve Redlans hope cultivars were higher in conventional system than those of organic system. According to the yield and quality Camarosa and Kabarla cultivars were suitable for organic growing system in the region.

EPrint Type:Book chapter
Keywords:Çilek, Organik Tarım, Karadeniz Bölgesi, Strawberry, Organic Agriculture, Black-Sea Region
Subjects:"Organics" in general
Farming Systems
Research affiliation: Turkey > Turkey National Organic Agriculture Research Institutes (TAGEM)
Turkey
Related Links:http://www.ktae.gov.tr
Deposited By: VURAL, Dr. Aysen ALAY
ID Code:19278
Deposited On:10 Aug 2011 11:51
Last Modified:11 Aug 2011 10:21
Document Language:Turkish/Türkiye
Status:Published
Refereed:Not peer-reviewed

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics