home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Et fremtidigt økologisk landbrug, som producerer fødevarer og energi, og samtidig bevarer eller ligefrem øger jordens frugtbarhed – men hvordan?

Hauggaard-Nielsen, Henrik (2009) Et fremtidigt økologisk landbrug, som producerer fødevarer og energi, og samtidig bevarer eller ligefrem øger jordens frugtbarhed – men hvordan? Økologisk Planteavlsberetning 2009 Økologisk Rådgivning, 2 November 2009, pp. 14-16.

[img]
Preview
PDF - Accepted Version - Danish/Dansk
319kB

Online at: http://www.ecoadvice.dk

Summary

For at sikre og muligvis øge integriteten af økologisk jordbrug er det vigtigt at reducere afhængigheden af fossile brændsler og mindske udledningen af drivhusgasser. Men produktion af bioenergi for øget selvforsyning ud fra lokale biologiske ressourcer og vedligeholdelse af jordens frugtbarhed betragtes af nogle økologer som uforenelige målsætninger. I forskningsprojektet BioConcens (Biomasse og produktion af bioenergi i økologisk jordbrug; www.bioconcens.elr.dk) udvikles og testes et nyt såkaldt stribedyrkningssystem til produktion af biomasseråvarer med samtidig sikring af jordens frugtbarhed.
Stribedyrkningen er i BioConcens projektet designet med stor fokus på kulstofbalancer, klima og jordens frugtbarhed - også på det længere sigte. Grundtanken er, at kløvergræsset opbygger jordens pulje af kulstof og næringsstoffer gennem 3-5 år. Derefter skifter den enårige og den flerårige afgrøde plads. Den opbyggede næringsstofpulje og jordfrugtbarhed vil herefter føde enårige afgrøder, og dermed bidrage til fraførsel af biomasse til fødevarer og energi. Modsat vil den nyetablerede kløvergræs lade jorden hvile og atter påbegynde opbygningen af jordens frugtbarhed. I designet af stribedyrkningen insisteres på en vis andel kløvergræs i dyrkningssystemet for at sikre en vedligeholdelse af jordens frugtbarhed.
Tørstofudbyttet er typisk den enhed, som bestemmer, hvorledes den økonomiske kalkule ser ud for den pågældende afgrøde. Ud fra den betragtning ser det ikke ud som om, at de testede stribedyrkningssystemer vil øge landmandens indtjening, men modsat kan det ikke heller ikke på nuværende tidspunkt vurderes om økonomien forringes.


EPrint Type:Newspaper or magazine article
Subjects:"Organics" in general
Crop husbandry > Crop combinations and interactions
Farming Systems > Farm nutrient management
Research affiliation: Denmark > DARCOF III (2005-2010) > BIOCONCENS - Biomass and bio-energy production in organic agriculture
Deposited By: Hauggaard-Nielsen, Senior scientist Henrik
ID Code:18956
Deposited On:24 Jun 2011 09:24
Last Modified:21 Jul 2011 12:42
Document Language:Danish/Dansk
Status:Published
Refereed:Not peer-reviewed

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics