home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Stribedyrkning - En metode til fremtidens produktion af fødevarer og biomasse til energiformål under hensyntagen til jordens frugtbarhed

Downloads

Downloads per month over past year

View more statisticsHauggaard-Nielsen, Henrik and Jensen, Erik Steen (2010) Stribedyrkning - En metode til fremtidens produktion af fødevarer og biomasse til energiformål under hensyntagen til jordens frugtbarhed. In: Plantekongres 2010, Dansk Landbrugsrådgivning, Århus, pp. 319-321.

[img]
Preview
PDF - Accepted Version - Danish/Dansk
1MB

Summary

Kombinationen af enårige og flerårige afgrøder på samme mark i et stribedyrkningssystem giver mulighed for at øge diversitet i de nuværende traditionelle økologiske sædskifter. Yderligere optimering af potentielle positive interaktioner mellem striberne er nødvendigt, før end stribedyrkning kan forventes at blive benyttet i økologisk jordbrug.
Stribedyrkningssystemet udviklet i forskningsprojektet BioConcens (Biomasse og produktion af bioenergi i økologisk jordbrug; www.bioconcens.elr.dk) er inspireret af et amerikansk dyrkningssystemkoncept, hvor markens og landskabets øvrige variation medtages i optimeringen af planteproduktionen i forsøget på at udnytte de naturgivne dyrkningsbetingelser. Strukturforandring i i jordbruget mod større marker smitter også af på det økologiske jordbrug. Spørgsmålet er om økologiske jordbrugssystemer kan vinde ved at øge diversitetet i rum, fx ved at markernes form medvirker til at stimulere mulige positive interaktioner mellem afgrøder.
Stribedyrkningen er designet med fokus på jordens frugtbarhed. Målet er, at kløvergræsset bidrager til opbygning af jordens pulje af kulstof og kvælstof gennem 3-5 år. Derefter skifter de enårige og den flerårige afgrøde plads i systemet. Den flerårige afgrøde opbygger næringsstofpuljen og jordens frugtbarhed for de enårige afgrøder, og dermed gøres det muligt at fraføre biomasse til fødevarer og energi. Hidtil har kløvergræs ikke været særlig udbredt hos planteavlere, fordi den skubber en salgsafgrøde ud, men netop til energiproduktion er den afgrøde meget velegnet.
Disse forskningsaktiviteter kan benyttes til at belyse mulighederne for større brug af afgrødediversitet i økologiske sædskifter.


EPrint Type:Conference paper, poster, etc.
Type of presentation:Speech
Subjects:"Organics" in general
Environmental aspects
Farming Systems > Farm nutrient management
Research affiliation: Denmark > DARCOF III (2005-2010) > BIOCONCENS - Biomass and bio-energy production in organic agriculture
Deposited By: Hauggaard-Nielsen, Senior scientist Henrik
ID Code:18951
Deposited On:24 Jun 2011 09:22
Last Modified:30 Jun 2011 13:22
Document Language:Danish/Dansk
Status:Published
Refereed:Not peer-reviewed

Repository Staff Only: item control page