home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Organik Ispanak Üretiminde Farklı Bitki Besin Maddesi Uygulamalarının Toprak Yapısı Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi

BEŞİRLİ, Gülay; SÖNMEZ, İbrahim; Keçeci, Mehmet and Güçdemir, İbrahim (2010) Organik Ispanak Üretiminde Farklı Bitki Besin Maddesi Uygulamalarının Toprak Yapısı Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi. [Effects of Green Manure and Different Plant Nutrition on Soil Structure in Organic Spinach Growing.] Poster at: Türkiye IV Organik Tarım Sempozyumu, Erzurum, 28 Haziran – 1 Temmuz 2010.

[thumbnail of Organik ıspanak.pdf]
Preview
PDF - Published Version - Turkish/Türkiye
386kB


Summary

Bu çalışma, yeşil gübrelemenin toprağın fiziksel ve kimyasal yapısı üzerine etkilerini belirlemek amacı ile Yalova koşullarında yürütülmüştür. Deneme, yeşil gübreli ve yeşil gübresiz olmak üzere iki ana parselde tesadüf blokları deneme deseninde çakılı deneme düzenine göre planlanmıştır. Araştırmada yeşil gübre bitkisi olarak adi fiğ kullanılmıştır. Bitki besin maddesi olarak ise; deniz yosunu özü (DYÖ), bioenzim (BİO), sığır gübresi (SG), tavuk gübresi (TG), koyun gübresi (KG) ve ticari gübre (NPK) ele alınmıştır. Deneme parsellerinde su ile doymuşluk miktarını en fazla artıran uygulama KG olmuş bunu SG, NP, TG ve şahit izlemiştir. YG uygulaması yapılan parselde su ile doymuşluk özelliği %50.51 olarak belirlenirken YG’siz parselde bu miktar %45.69 bulunmuştur. Toprak yapısında, toplam tuz içeriği ve . pH değişimi üzerine bitki besin materyali ve ön bitki uygulamalarının etkisi önemli bulunmamıştır. NP uygulaması, ıspanak denemesinde toprak pH’sının asitliliğe doğru kaymasına sebep olmuştur. Denemeye başlamadan önce 7.05 olan pH değeri YG’li NP uygulamasında %15.16 ve YG’siz NP uygulamasında ise %17.42 oranında azalmaya neden olmuştur. Bitki besin maddelerinden hayvan gübreleri başlangıca göre toprak yapısında bulunan P2O5 ve K2O miktarını artırıcı etki yapmıştır.


Summary translation

The study was carried out to determine the effects of green manure (GM) and some different plant nutrition on physical and chemical structure of soil during organic spinach growing. The research was replicated 3 years in Yalova conditions. The experiment was planned in Randomized Block Design with 3 replications in the different parcels which are treated GM and untreated GM. During the study different organic material such as farmyard cattle (CM), poultry (PM) and sheep (SHM), sea moss (SM), bioenzym (BİO) and conventional plant nutrition such as nitrogen (N) and phosphorus (P) were used. The result were showed that GM application was effected positively physical and chemical structures of soil.

EPrint Type:Conference paper, poster, etc.
Type of presentation:Poster
Keywords:Ispanak, Organik Tarım, Toprak yapısı, Yeşil gübre,Organic Agriculture, Organic Manure, Green Manure, Spinach, soil structure
Subjects: Soil > Nutrient turnover
Soil
Research affiliation: Turkey > Central Fertilizer, Soil and Water Resoruces Research Institute, Ankara
Turkey > Ataturk Central Horticultural Research Institute (YALOVA)
Turkey
Deposited By: VURAL, Dr. Aysen ALAY
ID Code:33402
Deposited On:26 Jun 2018 11:58
Last Modified:26 Jun 2018 11:58
Document Language:Turkish/Türkiye
Status:Published
Refereed:Peer-reviewed and accepted

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics