home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Mullaharimise ja väetamise mõju vihmaussikooslusele

Kahu, Greete; Talgre, Liina; Reintam, Endla; Eremeev, Viacheslav and Luik, Anne (2017) Mullaharimise ja väetamise mõju vihmaussikooslusele. In: Metspalu, Luule; Luik, Anne and Peetsmann, Elen (Eds.) Kogumik "Teaduselt mahepõllumajandusele 2017", 3, pp. 55-58.

[thumbnail of Kahu et al 2017.pdf]
Preview
PDF - English
207kB


Summary

Tänapäeval toimub pidev maakasutuse intensiivistamine, mis omakorda mõjutab mullaorganismide elutegevust. Vihmaussid on maakasutuse ja mullaviljakuse jälgimiseks head indikaatorid. Nende arvukus on suur, nad on kergesti identifiseeritavad ja erinevatest põllumajandustöödest otseselt mõjutatavad. Vihmaussidel on mullas mitmeid ülesandeid. Nad osalevad orgaanilise aine lagunemisel ja mulla mineraliseerumise protsessis, suurendavad selle poorsust, õhutavad ning parandavad veehoiuvõimet ja toitainete olemasolu mullas (Edward ja Bohlen, 1996) suurendades sellega taimekasvu (Brown jt., 2004). Liikudes läbi mulla jätavad vihmaussid endast maha koproliite (Edwards, 2004), mis parandavad lämmastiku, fosfori, kaaliumi, kaltsiumi ja magneesiumi kättesaadavust mullast (Pierzynski jt., 2005).
Kuna erinevad liigid reageerivad välistele mõjutajatele kiiresti (mullaomadused ja inimtegevus) on ussid mulla bioloogilisele seisundile kiireks ja lihtsaks hinnangu andmiseks kõige sobivamad. Töö eesmärgiks oli uurida mahe- ja tavaviljeluse külvikordades mullaharimise, talviste vahekultuuride, väetamise ja põhikultuuride mõju vihmausside arvukusele ja biomassile.


EPrint Type:Conference paper, poster, etc.
Type of presentation:Paper
Keywords:earthworm
Subjects: Farming Systems
Soil
Environmental aspects > Biodiversity and ecosystem services
Farming Systems > Farm nutrient management
Research affiliation: Estonia > Estonian University of Life Sciences
European Union > CORE Organic Plus > FertilCrop
Horizon Europe or H2020 Grant Agreement Number:618107
ISSN:2585-5662
Deposited By: Peetsmann, Ms Elen
ID Code:32515
Deposited On:04 Jan 2018 16:57
Last Modified:02 Apr 2020 07:25
Document Language:Estonian/Eesti
Status:Published
Refereed:Peer-reviewed and accepted

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics