home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

ORGANİK SULTANİ ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM ÜRETİMİNDE KLİNOPTİLOLİT MİNERALİ UYGULAMASININ ÜRETİM MALİYETLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ

ATEŞ, Fadime and KARABAT, Selçuk (2016) ORGANİK SULTANİ ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM ÜRETİMİNDE KLİNOPTİLOLİT MİNERALİ UYGULAMASININ ÜRETİM MALİYETLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ. [EFFECTS OF CLINOPTILOLITE MINERAL APPLICATIONS ON ORGANIC SULTANİ ÇEKİRDEKSİZ RAISIN PRODUCTION COST.] In: XII. ULUSAL TARIM EKONOMİSİ KONGRESİ, pp. 1741-1746.

[thumbnail of SELCUK ORTAK YAYIN.pdf]
Preview
PDF - Turkish/Türkiye
987kB


Summary

Bu çalışmada organik olarak üretilen Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşidinin klinoptilolit minerali uygulamasının verim ve dolayısı ile üretim maliyetleri üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Birim alanda çekirdeksiz kuru üzüm üretim maliyeti açısından yapılan değerlendirmede en yüksek çekirdeksiz kuru üzüm maliyeti 3,60 TL/kg ile klinoptilotit uygulanmayan parselde olurken en düşük çekirdeksiz kuru üzüm maliyeti 2,87 TL/kg ile geleneksel uygulamasından elde edilmiştir. Gelir/masraf oranı en yüksek olarak klinoptilolit uygulamasında 1,80 tespit edilirken en düşük değer 1,72 ile klinoptilolit uygulaması yapılmayan parselde belirlenmiştir. Organik çekirdeksiz kuru üzüm yetiştiriciliğinde kuru üzüm üretim maliyetleri açısından en avantajlı olan seçenek klinoptilolit uygulaması olmuştur.


Summary translation

In this study, effects of clinoptilolite mineral applications on yield, quality and production costs at Sultani Çekirdeksiz grape variety were investigated. At the result the highest production cost was determined in clinoptilolite (Z1) application with 3.60 TL/kg, the lowest production cost was determined conventional plot with 2,87 TL/kg. At the result the highest revenue / cost ratio was determined clinoptilolite (Z1) application plot with 1,80 while the lowest revenue /cost ratio was determined no clinoptilolite (Z0) application plot with 1,72. Clinoptilolite (Z1) application were the best advantageous model raisin production in terms of raisin production cost.

EPrint Type:Conference paper, poster, etc.
Type of presentation:Paper
Keywords:Organik tarım, çekirdeksiz kuru üzüm, tesis maliyeti, üretim maliyeti, klinoptilolit, Organic agriculture, raisin, establishment cost, production cost, clinoptilolite.
Subjects:"Organics" in general
Farming Systems > Farm economics
Research affiliation: Turkey > Viticulture Research Insitute, Manisa
Deposited By: VURAL, Dr. Aysen ALAY
ID Code:31093
Deposited On:12 Jan 2017 19:09
Last Modified:12 Jan 2017 19:09
Document Language:Turkish/Türkiye
Status:Published
Refereed:Peer-reviewed and accepted

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics