home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Entomovektortehnoloogia kasutamise efektiivsus hahkhallituse (Botrytis cinerea Pers.) bioloogilises tõrjes aedmaasikal (Fragaria x ananassa Duch.)

Muljar, Riin; Karise, Reet and Mänd, Marika (2014) Entomovektortehnoloogia kasutamise efektiivsus hahkhallituse (Botrytis cinerea Pers.) bioloogilises tõrjes aedmaasikal (Fragaria x ananassa Duch.). [The effectiveness of entomovectortechnology in the biological control of gray mold (Botrytis cinerea Pers.) in strawberry (Fragaria x ananassa Duch.).] In: Metspalu, Luule and Luik, Anne (Eds.) Teaduselt mahepõllumajandusele, pp. 64-67.

[thumbnail of Muljar etal 2014.pdf]
Preview
PDF - English
1MB


Summary

Hahkhallitus on aedmaasikal suuri saagikadusid põhjustav seenhaigus (Døving ja Mage, 2001; Williamson jt., 2007), mille tõrjumine keemiliste taimekaitsevahenditega on mahetootjale keelatud. Seetõttu on tekkinud vajadus alternatiivsete taimekaitsemeetodite järele, mis oleks loodust säästvamad ning sobiks ka kasutamiseks mahepõllumajanduses. Üheks selliseks alternatiiviks on entomovektortehnoloogia – biotõrje meetod, kus pulbrilisi biopreparaate viivad taimeõitele mesilaselaadsed putukad. Antud meetod sobib kasutamiseks õisi kahjustavate taimehaiguste ja -kahjurite tõrjel, kuna toitu (õietolmu, nektarit) otsides kannavad mesilased biopreparaadi täpselt aedmaasika õitele – see võimaldab vähendada preparaadikulu ning säästa keskkonda. Mesitarude
lennuavadele kinnitatakse preparaadiga täidetud kastikesed ehk dispenserid, millest välja lennates kleepub pulber töömesilaste kehakarvade ja jalgade külge, kust edasi see kantakse kultuurtaimede õitele. Kuna entomovektoritena kasutatavad mesilased teevad päeva jooksul mitmeid korjelende, kantakse biopreparaat ka alles äsja avanenud õitele (Mommaerts ja Smagghe, 2011). Antud taimekaitsemeetodi lisaboonuseks on tolmeldamine, mis tõstab aedmaasika saagikust ning viljade kvaliteeti. Entomovektortehnoloogiat on edukalt testitud mitmetes riikides (Mommaerts ja Smagghe, 2011), kuid praktilises tootmises avamaal on seda kasutama hakatud seni vaid Soomes (Hokkanen ja Menzler-Hokkanen, 2009). Seega oleks antud biotõrje meetodit vaja katsetada ka meie kohalikes tingimustes, kus muutlik kliima võib mõjutada hahkhallituse levikut. Meie eesmärgiks oli uurida kui efektiivne on meemesilase poolt levitatav biofungitsiid PrestopMix hahkhallituse tõrjes aedmaasikal Eesti põllutingimustes.


EPrint Type:Conference paper, poster, etc.
Type of presentation:Paper
Keywords:biopesticide, strawberry, pollination
Subjects: Crop husbandry > Crop health, quality, protection
Research affiliation: European Union > CORE Organic II > BICOPOLL
Estonia > Estonian University of Life Sciences
Estonia
European Union > CORE Organic II
ISBN: 978-9949-536-61-0
Deposited By: Pehme, Sirli
ID Code:28622
Deposited On:08 Apr 2015 20:00
Last Modified:08 Apr 2015 20:05
Document Language:Estonian/Eesti
Status:Published
Refereed:Peer-reviewed and accepted

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics