home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Gyeptelepítés elmélete és gyakorlata az ökológiai szemléletű gazdálkodásban

Deak, Balazs; Drexler, Dora; Donko, Adam; Illyes, Eszter; Kapocsi, Istvan; Kelemen, Andras; Miglecz, Andras; Szentes, Szilard; Torok, Peter and Valko, Orsolya (2013) Gyeptelepítés elmélete és gyakorlata az ökológiai szemléletű gazdálkodásban. Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet Közhasznú Nonprofit Kft., Budapest.

[thumbnail of Gyep_net.pdf]
Preview
PDF - English
40MB

Document available online at: http://www.biokutatas.hu/images/stories/kiadvanyok/Gyep_net.pdf


Summary

Az utóbbi években egyre nagyobb az igény mind hazánkban, mind Európában a szántóföldi művelés alól kivett területek alternatív, fenntartható hasznosítására, melyre jó lehetőséget biztosít az ökológiai szemléletű gyepgazdálkodás. A gyepesítéssel szemben támasztott legfontosabb elvárás egy főképp füvek dominálta évelő gyep létrejötte, amely visszaszorítja a nemkívánatos gyomfajokat. Ökológiai célú gyeptelepítés esetén rendkívül fontos a megfelelő szaporítóanyagok, a megfelelő fűfajok kiválasztása és a természetkímélő technológia alkalmazása. A telepítendő fajokat a terület ökológiai jellemzőinek (talajtípus, vízgazdálkodás, hőmérséklet és csapadék viszonyok) figyelembe vételével és a későbbi hasznosítás (legeltetés, kaszálás) szempontjait szem előtt tartva kell kiválasztani. A telepítés időpontját és technológiáját szintén össze kell hangolni a termőhelyi adottságokkal és a későbbi hasznosítással.
Legújabb kiadványunk olyan tudományos igényességgel kidolgozott, de a mindennapi gazdálkodásban alkalmazható szakanyag, amely felhívja a figyelmet az ökológiai szempontú gyeptelepítés legfontosabb szempontjaira, a gyeptelepítéshez használt magkeverékkel szemben támasztott kívánalmakra, a telepítés gyakorlati kivitelezésére, valamint várható gép- és költségigényére. A kiadvány a Debreceni Egyetem Ökológiai Tanszéke közreműködésével, Dr. Török Péter szerkesztésében valósult meg.
A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének értékelése és javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában, a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságának jóváhagyásával válhatott valóra.


EPrint Type:Book
Subjects: Environmental aspects > Biodiversity and ecosystem services
Environmental aspects > Landscape and recreation
Crop husbandry > Weed management
Research affiliation: Hungary
Deposited By: Drexler, Dr. Dora
ID Code:22834
Deposited On:02 Jul 2019 18:37
Last Modified:02 Jul 2019 18:37
Document Language:Other language
Status:Published
Refereed:Peer-reviewed and accepted

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics