home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Mulč v pěstitelské technologii ekologicky pěstovaných brambor

Dvorak, Petr; Hamouz, Karel; Hajslova, Jana; Schulzová, Věra; Tomasek, Jaroslav and Kuchtová, Perla (2009) Mulč v pěstitelské technologii ekologicky pěstovaných brambor. [Mulch in Organic Farming of the Potato Growing.] Úroda: časopis pro rostlinnou produkci, 12, pp. 151-158.

[thumbnail of QH82149_01_2009.pdf]
Preview
PDF - English
377kB


Summary

Mulčování je přirozený přírodní proces, který se člověk naučil napodobit a stala se z něj uznávaná a účinná ochrana zemědělských plodin. Mulčem bývá většinou organický materiál, kterým pokrýváme povrch půdy v určité vrstvě. Použití mulče u ekologicky pěstovaných brambor mělo pozitivní vliv na nižší aktivitu kladení vajíček a následný výskyt larev mandelinky bramborové u rostlinného mulče, na nižší zaplevelení u černé mulčovací textilie, na zvýšení výnosu konzumních hlíz o 6,7 až 7,7 t/ha při použití rostlinného mulče (v porovnání s nemulčovanou kontrolou), trend ke zlepšení obsahu vitamínu C a kyseliny chlorogenové u hlíz pěstovaných pod mulčovací textilií a rostlinným mulčem.


Summary translation

Mulching is a natural process, which can be used as an effectual protection of agricultural products. Usually mulch is a layer of organic material, which covered a soil surface. In the experiment the mulching of organic potatoes had a positive effect on a lower activity of an oviposition of Colorado Potato Beatle and a consecutive occurrence larvae by a variant with a plant mulch, a lower weed infestation by variant with a black mulch textile, an increasing of ware tuber yield by 6.7 – 7.7 t/ha by the variant with plant mulch (in comparison with nonmulched control). Using of the mulch (mulch textile and plant mulch) improve the quality of tubers, where higher content of vitamin C and higher chlorogen acid was observed in comparison with a control variant.

EPrint Type:Journal paper
Keywords:potato, organic farming, Colorado Potato Beatle, Late Blight, weed, yield, quality, brambory, ekologické zemědělství, mandelinka bramborová, plíseň bramboru, plevele, výnos, kvalita
Subjects: Farming Systems
Crop husbandry
Research affiliation: Czech Republic > Czech University of Life Sciences (CZU)
Czech Republic > Institute of Chemical Technology (VSCHT)
ISSN:0139-6013
Deposited By: Dvořák, Ing., Ph.D. Petr
ID Code:21803
Deposited On:14 Jan 2013 08:53
Last Modified:14 Jan 2013 08:53
Document Language:Czech/Česky
Status:Published
Refereed:Not peer-reviewed

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics