home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Organik Tavukçuluk Projesi (Organik Yumurta Tavukçuluğu)

Küçükyılmaz, Kamil; Bozkurt, Mehmet; Çatlı, Abdullah Uğur; Çınar, Mustafa; Bintaş, Erol; Erkek, Ramazan; Çöven, Fethiye; Atik, Hüseyin and Yılmazer, Alper (2010) Organik Tavukçuluk Projesi (Organik Yumurta Tavukçuluğu). [Organic Poultry Project- Organic Laying Hens.] In: AlayVural, Ayşen (Ed.) Organik Tarım Araştırma Sonuçları 2005-2010. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ankara/Turkey, pp. 283-292.

[thumbnail of Organik_Yumurta_Tavukçuluğu.pdf]
Preview
PDF - Published Version - Turkish/Türkiye
425kB
[thumbnail of Organik_tarim_kapak.jpg]
Preview
Image (JPEG) - Published Version - Turkish/Türkiye
174kB

Document available online at: http://www.tagem.gov.tr


Summary

Bu çalışmada, dış kaynaklı beyaz (Lohmann LSL) ve yerli kahverengi (ATAK-S) yumurtacı tavukların organik ve konvansiyonel sistemde yetiştirilmelerinin yumurta verim performansı, yumurta iç ve kabuk kalitesi, yumurtanın kısımları, protein oranı, kolesterol miktarı ile yağ asitleri kompozisyonu üzerine etkileri incelenmiştir.
Her iki yetiştirme sistemde de beyaz yumurtacılar yerli kahverengi yumurtacılara kıyasla daha yüksek yumurta verim ve ağırlığına sahip olmuşlardır. Organik sistemde beyaz yumurtacıların yumurta verimi ve toplam yumurta sayısı düşerken, kahverengi yumurtacıların yükselmiştir. Beyaz yumurtacıların yaşama gücü kahverengi yumurtacılara kıyasla organik sistemde % 14 düzeyinde daha düşük olup, ölümler kanibalizmden kaynaklanmıştır. Organik sistemde yumurta ağırlığı beyaz yumurtacılarda rakamsal, kahverengi yumurtacılarda ise istatistiki olarak artmıştır. Organik sistemde yem tüketimi yönünden genotipler arasında fark bulunmazken, kafes sisteminde kahverengi yumurtacılar beyaz yumurtacılardan % 3.77 oranında daha fazla yem tüketmişlerdir. Beyaz yumurtacılar kahverengi yumurtacılara kıyasla her iki yetiştirme sisteminde de daha düşük yemden yararlanma değerine sahip olmuşlardır. Yemden yararlanma değeri organik sistemde kafes sistemine kıyasla beyaz yumurtacılarda % 21.0, kahverengi yumurtacılarda ise % 8.8 düzeyinde kötüleşmiştir. Yumurta kabuk ve iç kalitesi beyaz yumurtacılarda daha iyidir.
Yetiştirme sisteminin yumurta ak, sarı ve kabuk oranına, genotipin ak ve kabuk oranı üzerine olan etkileri önemli bulunmuştur (P<0,05). Her iki genotipte de organik yumurtaların kabuk oranının konvansiyonele kıyasla daha yüksek olduğu görülmüştür. Organik ve konvansiyonel beyaz yumurtalarda, kahverengi yumurtalara göre daha yüksek kabuk oranı olduğu tespit edilmiştir.
Yumurta protein oranı üzerinde yetiştirme sisteminin etkisi önemsiz (P>0,05), genotip etkisi önemli (P<0,05) bulunmuştur. Kahverengi yumurtaların protein oranı beyaz yumurtalara göre daha yüksetir. Yumurta sarısı kolesterol konsantrasyonu üzerinde yetiştirme sistemi ve genotipin herhangi bir etkisi olmamıştır (P>0,05).
Organik ve konvansiyonel yumurtaların linolenik ve toplam omega-3 yağ asitleri ile omega-6/omega-3 oranları arasında önemli (P<0,05) farklılıklar bulunmuştur. Organik yumurtaların omega-3 içeriği konvansiyonel yumurtalardan daha düşük, omega-6/omega-3 oranı ise daha yüksektir.
Sonuç olarak, yetiştirme sistemi ve genotip incelenen yumurta verim ve kalite parametreleri üzerine önemli etkilerde bulunmuştur.


Summary translation

In this study, effect of organic and conventional housing systems of commercial white (Lohmann LSL) and native brown laying hens (ATAK-S) on egg production performance, internal and egg shell quality, egg fractions, protein and cholesterol content and fatty acid composition were investigated. White line exhibited higher egg production rate and egg weight compared with brown line in both organic and conventional production systems. However, egg production rate (hen-day) and total egg number (hen-housed) of white line were reduced in organic system compared to conventional status; conversely, those egg production parameters increased in brown line. Liveability of white line in organic system was lower at the level of 14 % compared to brown line, whereas white line survived better (3.42 %) than those brown counterparts in conventional cages. The considerable mortality of white hens in organic production system was derived from cannibalism in organic system. Egg weight was increased numerically in white hens, whilst reached a statistical significance in brown ones.
Daily feed consumption did not differ significantly with respect to genotype variation, while brown hens in cages consumed more feed (3.77 %) than those white layers. White line exhibited better feed conversion ratio compared to brown strain in both production system. Feed conversion ratio of white hens was deteriorated at the level of 21 % in organic system compared to that value in conventional system, whereas relatively lower destruction (8.8 %) was evidenced in brown layers when reared in organic system.
The effect of housing system on the ratio of egg white, yolk and shell, and genotype on the ratio of egg white and yolk were found significant (P<0,05). Egg yolk rate of the white eggs were found higher in organic system compared to those of conventional system. Egg shell ratio in both genotype was higher in organic system. Egg shell ratio of white eggs in organic and conventional rearing systems was higher than those of brown counterparts.
The effect of housing system on egg protein content was insignificant (P>0,05), while it was affected significantly by genotype (P<0,05). Brown eggs had more of protein content than white ones. Both housing system and genotype had no effect on egg yolk cholesterol concentration (P<0,05).
Significant differences were found in linoleic acid, total n-3 fatty acid contents and n-6:n-3 ratios of organic and conventional eggs (P<0,05). When compared to conventional eggs, n-3 fatty acid content was lower and n-6:n-3 ratio was higher in organic eggs.
As a result, the effect housing system and genotype were found significiantly important on the egg production and quality properties examined.

EPrint Type:Book chapter
Keywords:Organic, cage, genotype, laying hen performance, egg quality
Subjects: Animal husbandry
Animal husbandry > Feeding and growth
Animal husbandry > Health and welfare
Research affiliation: Turkey > Ege University
Turkey > Fig Research Institute, Erbeyli-AYDIN
Turkey > Turkey National Organic Agriculture Research Institutes (TAGEM)
Related Links:http://www.erbeyliincir.gov.tr, http://www.ege.edu.tr, http://www.bornova.vet.gov.tr, http://www.tagem.gov.tr
Deposited By: VURAL, Dr. Aysen ALAY
ID Code:21643
Deposited On:11 Oct 2012 09:20
Last Modified:11 Oct 2012 09:20
Document Language:Turkish/Türkiye
Status:Published
Refereed:Not peer-reviewed

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics