home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Zeytin Kekinin (Pirinanın) Kompost Yapım Teknikleri ve Organik Gübre Olarak Kullanım Olanaklarının Araştırılması

Soyergin, Serap; Uysal, Erdinç and Albayrak, Barış (2011) Zeytin Kekinin (Pirinanın) Kompost Yapım Teknikleri ve Organik Gübre Olarak Kullanım Olanaklarının Araştırılması. [COMPOSTING OLIVE-MILL BY-PRODUCT (OLIVE CAKE).] In: Alay Vural, Aysen (Ed.) Organik Tarım Araştırma Sonuçları2005-2010. T. C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ankara Turkey, pp. 163-168.

[thumbnail of Zeytin_keki.pdf]
Preview
PDF - Published Version - Turkish/Türkiye
218kB

Document available online at: http://www.tagem.gov.tr


Summary

Marmara Bölgesinde sofralık zeytin çeşidi yetiştirilse de sofralık olarak değerlendirilmeyen zeytinler yağa işlenmekte ve bu amaçla hemen hemen her köyde bir yağhane (çoğu continu sistem) bulunmaktadır. Bu tesislerde zeytin yağa işlendikten sonra elde edilen pirina (halk arasında zeytin keki) genellikle yakıt olarak kullanılmakta, yağlı bir materyal olması nedeniyle yanma esnasında çevre kirliliğine neden olmaktadır.
Türkiye topraklarının % 75’inden fazlasında organik madde ve azot düzeyinin düşük ve çok düşük olması özellikle tarımsal atıkların tekrar tarımda kullanılma olanaklarının araştırılmasını zorunlu kılmaktadır. Bu görüşten hareketle % 95 oranında organik madde içeren bu materyalin tarımda tekrar kullanım olanaklarının araştırılması amacıyla çalışma ele alınmıştır.
Bu amaçla çalışmada zeytin pirinası, C/N oranını ayarlamak için değişik organik düzenleyiciler ilave edilerek kompost yapılmış, bileşimi kompostlama süresince incelenmiştir. Kompostlama süresince periyodik olarak bazı fiziksel ve kimyasal analizler yapılmıştır. Çalışma sonucunda uygulamalara ait final kompostların bazı önemli özellikleri; yüksek çimlenme indeksi değerleri %80-88, humifikasyon oranı 26.5-29.6 ve yüksek organik madde içeriği 872-914 g kg-1 bulumuştur. Tarımsal amaçlar için uygun, toksisite içermeyen, N ve K yönünden zengin organik gübre elde edilmiştir.


Summary translation

Table olive is grown in marmara region. Some low quality olives are used for olive oil by double phases continu systems. After the oil proses olive mill by product is obtained and generally used that material for the fuel.
The aim of this study is to reuse olive mill by product as organic fertilizer after composting proses.
Olive mill by product was composted with different organic materials to adjust the C/N ratio. Some physical and chemical analysis were done periodically during the composting. Final compost properties were found as follows; 80-88% germination index, 26.5-29.6 humification index, 872-914 g kg-1 organic matter content.

EPrint Type:Book chapter
Keywords:Zeytin Pirinası, Kompost, Organik Gübre,Olive Cake, Composting, Organic Fertilizer
Subjects:"Organics" in general
Farming Systems
Soil > Nutrient turnover
Research affiliation: Turkey > Other Organizations
Turkey > Ataturk Central Horticultural Research Institute (YALOVA)
Turkey
Related Links:http://www.comu.edu.tr, http://www.arastirma-yalova.gov.tr
Deposited By: VURAL, Dr. Aysen ALAY
ID Code:20682
Deposited On:27 Mar 2012 14:10
Last Modified:27 Mar 2012 14:10
Document Language:Turkish/Türkiye
Status:Published
Refereed:Not peer-reviewed

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics