home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Türkiye’de Organik Tarım Araştırmaları

YANMAZ, Ruhsar and BEŞİRLİ, Gülay (2009) Türkiye’de Organik Tarım Araştırmaları. [Organic Farming Researches in Turkey.] Paper at: I.Gap Organik Tarım Kongresi Şanlıurfa, Şanlıurfa- Turkiye, 17-20 Kasım 2009.

[thumbnail of Türkiyede_Organik_Tarım_Araştırmaları.pdf]
Preview
PDF - Published Version - Turkish/Türkiye
457kB


Summary

Araştırma bilinmeyeni bilinen hale getirebilmek için başvurulan yollardır. Organik tarım sektöründe de diğer sektörlerde olduğu gibi pek çok bilinmeyen bulunmaktadır. Günümüzde organik tarım denilince doğaya en az zarar vererek yapılan modern tarım anlaşılmaktadır. Tarım konusunda yapılan ilk araştırmalar bugünkü anlamdaki organik tarımın esasını oluşturmuştur. Türkiye’de tarımla ilgili ilk bilimsel araştırmaların Cumhuriyet dönemi ile başladığı kabul edilmektedir.
Burada sunulan çalışma ülkemizin organik tarıma yaklaşımını ortaya koyabilmek ve araştırma hedeflerinin sağlıklı olarak belirlenmesine katkıda bulunabilmek amacıyla düzenlenmiştir. Bu amaçla bugüne kadar ve özellikle ülkemizde organik tarım kavramının belirmeye başladığı aşamadan itibaren bitkisel ve hayvansal üretimde organik tarım konusunda yapılan araştırma çalışmaları bir araya getirilmiş, konu ve yıl bazında değerlendirilmiştir.


Summary translation

Research is made to reach unknown things. Organic farming sector have too many unknown things like the other sectors. Organic farming has been identified as a modern farming system that give less hazard to the nature. The first studies made in agriculture, are accepted the foundation stones of today’s organic farming research. In Turkey, the first scientific researches were started in establishment years of Turkish Republic in 1923.
Main target of this study is to expose organic farming studies made up today in Turkey and to help determining research aims. For this purpose, researches founded by different sources and publications on organic farming were collected since 1971-2009 and evaluated to the years, subject and contents. According to the results, new research goals and research approaching were discussed.

EPrint Type:Conference paper, poster, etc.
Type of presentation:Paper
Keywords:Organik tarım, araştırma, yayın, Organic farming, research, publication
Subjects:"Organics" in general
Research affiliation: Turkey > Ankara University
Turkey > Ataturk Central Horticultural Research Institute (YALOVA)
Related Links:http://www.ankara.edu.tr, http://www.arastirma-yalova.gov.tr
Deposited By: VURAL, Dr. Aysen ALAY
ID Code:20465
Deposited On:02 Feb 2012 21:03
Last Modified:02 Feb 2012 21:03
Document Language:Turkish/Türkiye
Status:Published
Refereed:Peer-reviewed and accepted

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics