home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Organik Nar Yetiştiriciliği

YAZICI, Kezban; ŞAHİN, Alpaslan; ÖZKAN, Cevdet Fehmi; SAYIN , Betül; ÖZTOP, Ali; DEMİRTAŞ, Elif Işıl; GÖLÜKÇÜ, Bilge and ATASEVEN IŞIK, Esin (2011) Organik Nar Yetiştiriciliği. [Organic Pomegranata Farming.] In: ALAY VURAL, Ayşen (Ed.) Organik Tarım Araştırma Sonuçları. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Ankara/Turkey, pp. 109-114.

[thumbnail of Oganik_Nar_Yetiştiriciliği.pdf] PDF - Published Version - Turkish/Türkiye
143kB
[thumbnail of Organik_tarim_kapak.jpg]
Preview
Image (JPEG) - Published Version - Turkish/Türkiye
174kB

Document available online at: http://www.tagem.gov.tr


Summary

Bu çalışmada Türkiye’de yaygın olarak yetiştirilen ve ihracat potansiyeli yüksek olan Hicaznar nar çeşidinin organik yetiştiriciliğe uygunluğu araştırılarak, geleneksel yöntemlerle organik tarım yöntemlerinin karşılaştırması yapılmış, teknik ve ekonomik değerlendirmelerin sonucunda pratiğe aktarılabilecek bulgular elde edilmiştir. Araştırma Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsüne ait araştırma ve deneme arazisinde 2004-2009 yılları arasında, geleneksel ve organik yetiştiricilik parselleri arasında gerekli mesafe bırakılarak, tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü ve her tekerrürde 4 ağaç olacak şekilde yürütülmüştür. Çalışmanın ana materyalini, Hicaznar parseline uygulanan organik ve inorganik gübreler, bu parsellerde bulunan hastalık, zararlı ve bunların doğal faydalıları oluşturmuştur. Denemenin başlangıcında her parselin yaprak ve toprak analizleri yapılmış, bu analizlerin sonucunda geleneksel ve organik yetiştiriciliğe uygun gübreleme programları uygulanmıştır. Organik yetiştiricilikte yeşil gübreleme, yeşil gübreleme ile birlikte çiftlik gübresi uygulaması ve yeşil gübreleme ile birlikte torf uygulaması yapılmıştır. Hasat döneminde ağaç başına ortalama verimler ile her tekerrürden alınan 20 adet meyve örneğinde meyve kalite kriterleri belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, en yüksek verim ve kalitenin sırasıyla geleneksel uygulama ile yeşil gübre+sığır gübresi uygulamasından; en yüksek net karın ise yeşil gübre + sığır gübresi uygulamasından elde edildiği belirlenmiştir.


Summary translation

In this study, conventional and organic production systems for Hicaznar pomegranate cultivar that is widely cultivated with a good export potential in Turkey, have been compared. This study was conducted in West Mediterranean Agricultural Research Institute in 2003 and 2004 by leaving distance between conventional and organic parsels with three replication and each replication consisted of four trees. The aim of this research was to evaluate the effect of organic and inorganic fertitilisers on quality and the response of Hicaznar to diseases and insects. Fertilizer programs for conventianal and organic productions have been optimized and applied after analyzing leaves and soil caracteristics for each parcel. Green manure crop, green manure crop supplemented with organic fertilizer and green manure crop supplemented with torf have been used in organic pomegranate production. Effects of different treatments on quality criteria of fruit and the average yield per tree were determined. In according to our results, the highest yield rate and quality were respectively obtained with conventional and green manure crop+organic fertilizer applications.

EPrint Type:Book chapter
Keywords:Organik Tarım, Nar, Organic Farming, Pomegranata
Subjects:"Organics" in general
Farming Systems
Research affiliation: Turkey > Western Mediterranean Agricultural Research Institute, Antalya
Turkey
Related Links:http://www.batem.gov.tr
Deposited By: VURAL, Dr. Aysen ALAY
ID Code:19287
Deposited On:15 Aug 2011 12:18
Last Modified:19 Jan 2012 19:35
Document Language:Turkish/Türkiye
Status:Published
Refereed:Not peer-reviewed

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics