home    about    browse    search    latest    help 
Login | Create Account

Biologie van de Jacobskruidaardvlo: Longitarsus jacobaeae: en internationale ervaringen met de beheersing van Jacobskruiskruid

Bos, M. (2010) Biologie van de Jacobskruidaardvlo: Longitarsus jacobaeae: en internationale ervaringen met de beheersing van Jacobskruiskruid. [Biology of the Ragwort Flea Beetle: Longitarsus jacobaeae: and international experiences in the biological control of Ragwort.] Louis Bolk Instituut .

[img]
Preview
PDF - Published Version - Dutch/Nederlands
372kB
[img]
Preview
PDF - Published Version - Dutch/Nederlands
496kB

Summary

Jacobskruiskruid (Jacobaea vulgaris, synoniem: Senecio jacobaea) is een van oorsprong in de zeeduinen voorkomende plant die uitstekend is aangepast aan veranderende omstandigheden op verschralende zandgronden. Daardoor komt de plant sinds de jaren ’70 in toenemende mate voor in weilanden. Omdat Jacobskruiskruid giftig is, is de aanwezigheid in weiland ongewenst. Zodra het in grasland voorkomt, blijkt het echter slecht beheersbaar, zelfs niet met herinzaai.
Deze studie voorziet in een overzicht van bestaande internationale kennis en ervaring rond de Jacobskruidaardvlo Longitarsus jacobaeae in de biologische bestrijding van Jacobskruiskruid. Met deze Nederlandse keversoort zijn in het buitenland reeds positieve ervaringen opgedaan, maar in Nederland is de inzet van de kever nog nooit uitgeprobeerd voor duurzame beheersing van Jacobskruiskruid.

Summary translation

Ragwort is a poisonous weed in grasslands. It occurs naturally in the Netherlands and is exotic and invasive in North America, Australia and New Zealand. In this literature review, the Ragwort Flea Beetle is studied. Biology, life history and distribution in the Netherlands are reviewed. International experiences in applying this beetle species in the biological control of Ragwort and the applicability in the Netherlands are discussed.

EPrint Type:Report
Subjects: Crop husbandry > Weed management
Research affiliation: Netherlands > Louis Bolk Institute
DOI:2010-011LbP
Deposited By: Steinbuch, Luc
ID Code:17282
Deposited On:20 Sep 2010 13:03
Last Modified:20 Sep 2010 13:03
Document Language:Dutch/Nederlands
Status:Published
Refereed:Not peer-reviewed

Repository Staff Only: item control page